Shop Cart
Free shipment from € 150,- (NL)

Renew the system

December 15, 2020

Renew the System, Sjaak talks about changing the system, about local values and history.

On January 15 2021 Hul le Kes starts the new year with a very first livestream in collaboration with the Culture.Fashion network. Fashion Designer Sjaak Hullekes visits organizations that are changing the fashion system and society. How do they think of the current developments in our society? How should fashion relate to that? How can we contribute together to a new fashion industry? A holistic world of fashion full of positive dynamics, meaning, equal opportunities and which takes care of the environment. On Friday January 15 Sjaak Hullekes will talk with Pascale Gatzen, Annemieke Koster and Jolanda Buts about their vision on a new system.

This event will be in Dutch. More information on this event is available below, in Dutch.

RENEW THE SYSTEM – Lokale waarden en geschiedenis

Hul le Kes trapt het nieuwe jaar af met een eerste livestream in samenwerking met het mode netwerk Culture.Fashion. Modeontwerper Sjaak Hullekes gaat op bezoek bij, en in gesprek met, organisaties die verandering brengen in het modesysteem en maatschappij. Hoe kijken zij aan tegen ontwikkelingen in onze samenleving? Hoe zou mode zich daartoe moeten verhouden? Hoe kunnen we gezamenlijk bijdragen aan een nieuwe modewereld? Een holistische modewereld vol positieve dynamiek, zingeving, gelijke kansen en zorg voor het milieu. Op vrijdag 15 januari 2020 om 14:00u praat Sjaak Hullekes met Pascale Gatzen, Annemieke Koster en Jolanda Buts over hun visie op een nieuw systeem.

GRONDSTOF – The Linen Project – Pascale Gatzen

Linnen verbouwen op een ambachtelijke manier, met zorg voor de natuur en in gezamenlijkheid met een grote groep mensen. Het klinkt als een onmogelijke opgave en toch begon dit jaar een eerste shared stewardship traject van The Linen Project in de rivierklei van de Neder-Rijn. The Linen Project werd opgezet vanuit Crafts Council Nederland en de ArtEZ Master Practice Held in Common en doet, veelal in de praktijk, onderzoek naar linnen als grondstof. Linnen kent een lange Nederlandse traditie, met de industrialisatie en later de globalisatie is een groot deel van de kennis over linnen verloren gegaan. Hoe helpt The Linen Project die kennis weer terug te krijgen? Wat is het belang van lokale grondstofproductie? En op welke manier onderzoekt The Linen Project mogelijkheden voor een nieuwe economie? Sjaak Hullekes praat hierover met Pascale Gatzen, hoofd ArtEZ Master Practice Held in Common.

TEXTIEL – Enschede Textielstad – Annemieke Koster

Zonder enige ervaring met weven zei Annemieke Koster haar baan op en startte een eigen weverij. Hoe positieve rebellie tegenover het huidige modesysteem zich kan vertalen in het hervinden van een Twentse traditie. Enschede textielstad werkt met gerecyclede materialen en natuurlijke vezels afkomstig uit Europa. Ze verkreeg haar kennis van gepensioneerde wevers en heeft als missie die kennis en ambacht verder over te dragen aan volgende generaties. Alles wat Annemieke produceert is vraaggestuurd, geen overproductie dus. Hoe weet Enschede Textielstad het ambacht weer over te brengen? Wat is de verbondenheid met Twente en met Nederland? Hoe belangrijk is lokale productie voor hen? En op welke manier werkt Enschede Textielstad samen met modelabels? Sjaak Hullekes praat hierover met Annemieke Koster, oprichter en eigenaar van Enschede Textielstad.

KLEDING – Studio RYN – Jolanda Buts

Arnhem werd bekend dankzij de befaamde modeafdeling van ArtEZ, de Modebiënnale en alle ontwerpers en projecten die daaruit volgden. Het regionaal opleidingscentrum Rijn IJssel begon een aantal jaar geleden samen met onder andere Sjaak Hullekes, Sebastiaan Kramer aan een nieuw traject. Samen wilden ze de makers verbinden aan de ontwerpers, de mbo-opgeleide aan hbo-opgeleide professionals. Studio RYN werd opgericht om mbo studenten beter op te leiden, meer kennis te kunnen geven van de grote variatie die mode met zich meebrengt. Tegelijkertijd dook het in de behoefte om lokaal te produceren en een opstart te bieden voor kleine modelabels. Studio RYN produceert alles in kleine oplage, samen met (oud)studenten van mbo’s, mensen met een arbeidsbeperking en andere professionals. Hoe zorgt Studio RYN voor meer kennis bij mbo-leerlingen? Op welke manier draagt het atelier bij aan een duurzamer modesysteem? En hoe belangrijk is lokale productie van kleding? Sjaak Hullekes praat hierover met Jolanda Buts, teamleider mode bij roc Rijn IJssel.

Deze livestream wordt mede mogelijk gemaakt door: Culture.Fashion (hét open, waardegedreven, netwerk van mensen en organisaties uit de Nederlandse mode- en textielsector) en Perplex Motion (het video en animatie label van Perplex Digital).


Back     

Sign up to our newsletter