Sinds 1 januari hebben wij onze sociale missie een extra impuls gegeven door de samenvoeging van de sociaal-maatschappelijke leer- en werkplek ‘Studio 3’ met onze Manufacturing Studio en Recovery Studio. Hierdoor hebben we nu ruimte voor 30 extra personen die om diverse redenen (even) niet mee kunnen in het reguliere werkritme. Naast deze extra plekken, creëren we ook meer doorgroeimogelijkheden voor onze medewerkers. In deze blogpost lees je over de ervaringen van medewerkers Suzanne, Carla en Cheyenne en hoe deze samensmelting voor hen heeft uitgepakt.
I
Een vriendin van Suzanne had na het zien van een video over de Recovery Studio tegen haar gezegd: “Dat is echt een plek voor jou!”. Suzanne is beeldend kunstenares en heeft een eigen atelier waar ze werkt met textiel. Met ondersteuning van Activerend Werk van Driestroom vond ze met het handwerk bij de Recovery Studio de rust die ze nodig had en ontdekte ze nieuwe inspirerende handwerktechnieken. Dit jaar is Suzanne doorgestroomd naar de Manufacturing Studio. “Hier is veel meer bedrijvigheid, kan ik samenwerken aan producten met een duurzame missie en maak ik kennis met het boeiende verfproces. Ik ben een kleurenmens en de nuances zijn zo prachtig. Ieder kledingstuk is uniek.”
“Deel uitmaken van een groter geheel inspireert en voedt me.”
– Suzanne
Wat het werk bij Hul le Kes haar brengt? Suzanne: “Ik heb weer leren werken met zachte deadlines. Met de overgang van de Recovery Studio naar de Manufacturing Studio en de samensmelting met Studio 3 kwam er even wel veel op me af, maar ik ben daarin gesterkt. We zijn echt onderdeel van het hele maakproces. Deel uitmaken van een groter geheel inspireert en voedt me. In mijn eigen werk laat ik me leiden door het materiaal en kleuren en creëer ik nieuw beeld. Hier werk ik met duidelijke richtlijnen. Meelopen en deel uitmaken van een groter geheel is ook best een uitdaging voor mij. Ik krijg hier zicht op hoe het allemaal moet, hoe een maakproces ontstaat en verloopt. Dit stimuleert me ook om thuis meer dingen te doen.”
Zorg dragen voor en aandacht hebben voor de dingen om ons heen en elkaar. Dat is iets wat je hier proeft, het zit in het DNA van Hul le Kes. Suzanne: “Dit is voor mij een prettige werkomgeving waar ik kan werken voor een merk met een onderscheidend handschrift een duurzame missie. Deze blend is wat mij aanspreekt. Ik hoop dan ook dat Hul le Kes een inspiratie is voor andere mode- en interieur merken.”
II
Carla is één van de medewerkers bij Studio 3 met een licht verstandelijke beperking. Door de samenvoeging met Hul le Kes heeft ze nu ook hier een sociale en leerzame werkplek. Momenteel werkt ze aan een kleed dat bestaat uit gebreide vierkante lapjes, die ze met de hand aan elkaar naait. Gisteren heeft ze alle lapjes op kleur gesorteerd met behulp van Juno de begeleidster. Het vraagt wat geduld, maar ze is rustig en geconcentreerd bezig. Carla: “Straks naaien we deze allemaal tot één grote deken aan elkaar. Mooi he? Achter de naaimachine zitten lukt me niet en ook strijken vind ik best eng, maar dit kan ik.” Regelmatig kijkt Carla van haar werk op om te zien wat iedereen om haar heen aan het doen is.
Carla is blij om hier te werken en de aandacht en hulp van Juno en Irma zou ze enorm missen als ze hier niet meer kon werken. Ze vindt het belangrijk om plezier te hebben in haar werk en haar interesse is kenmerkend voor de warme en inclusieve sfeer bij Hul le Kes. De kleurrijke lappendekens die hier gemaakt worden, vertegenwoordigen op mooie wijze de sociale en duurzame missie van het bedrijf.
“Achter de naaimachine zitten lukt me niet en ook strijken vind ik best eng, maar dit kan ik.”
– Carla
Carla is ontzettend trots op haar collectie wollen mutsen in allerlei kleuren en diktes. Ze laat trots drie van haar zelfgemaakte mutsen zien en vertelt dat ze er nog veel meer heeft. De mutsen zijn gemaakt van samengestelde strengen wol die ze met een breivork haakt. Ze draait de strengen daarna als een slakkenhuis tegen elkaar en zet ze met de hand vast met een mooie wollen draad. Daarna vormt ze de mutsen op een mal voor de juiste pasvorm.
Het is een prachtig voorbeeld van hoe er voor iedereen werk en materialen zijn die bij hem of haar passen. Carla is vol vertrouwen en zegt dat deze mutsen nog wel eens afkomen. Het ontwerp komt volledig van haar hand en Sjaak was zo enthousiast dat hij besloot om de mutsen op te nemen in de Hul le Kes collectie.
III
Cheyenne volgt de Modeopleiding aan het Rijn IJssel College en loopt nu 3 maanden stage bij Hul le Kes in de Manufacturing Studio. Dit is het productieatelier waar mbo-leerlingen van het ROC Rijn IJssel stages kunnen lopen en in aanraking komen met duurzame mode labels. Zij werken samen met het vaste team van Hul le Kes en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Omdat Cheyenne zich hier zo op haar gemak voelt en de verplichte schooldagen en klassikale lessen niet goed bij haar passen is haar stage verlengd naar een heel schooljaar waarin ze ook haar examens doet. Ze past haar rooster aan op de praktijkexamens. Cheyenne is erg dankbaar voor deze kans en zegt: “Hier voel ik me als een vis in het water. Op het atelier komen mijn passie voor mode en mijn liefde en ervaring met maatschappelijke zorg bij elkaar. Dat school en Hul le Kes mij deze kans hebben gegeven om op deze manier toch mijn opleiding af te maken is zo bijzonder en fijn.”
‘Hier ben ik geen buitenbeentje’
– Cheyenne
Sinds Cheyenne bij Hul le Kes werkt, heeft ze meer zelfvertrouwen gekregen en is ze tevredener over zichzelf en wat ze maakt. Cheyenne: “Al als klein meisje maakte ik oude T-shirts weer leuk en nieuw. Hier kwam ik erachter dat ik toen al eigenlijk al aan het upcyclen was en dat creatief denken en doen kwaliteiten juist van me zijn. Hier ben ik geen buitenbeentje.” Cheyenne vindt Hul le Kes een veilige plek waar rekening met je wordt gehouden en waar mensen elkaar verder helpen. Cheyenne: “Die aandacht voor elkaar én dat ik mag werken met een diversiteit aan materialen en patronen is echt heel gaaf.”
Cheyenne is binnenkort klaar met haar examens en zou graag bij Hul le Kes willen blijven werken en doorgroeien. Ze vindt het jammer dat geld zo’n grote invloed heeft en dat het moeilijk is om via dit soort waardevolle plekken te (re-)integreren in de maatschappij.
Open dag vrijdag 30 juni 2023
Kom een kijkje nemen achter de schermen bij de Hul le Kes ateliers!
Op vrijdag 30 juni organiseren we een open dag waarbij de deuren van onze ateliers van 14:00 uur tot 18:00 uur wijd openstaan. Wil jij meer weten over onze werk of ben je benieuwd of een traject bij Hul le Kes iets voor jou is? Meld je dan aan via onze website. De toegang is gratis, maar we vragen je wel om je te registreren.
Je vindt ons op het volgende adres: Van Oldenbarneveldtstraat 79a, Arnhem.
Natuurlijk ben je ook van harte welkom op één van onze Dyeing events.